Ako nikada niste vežbali, evo kako i gde početi

Približavaju nam se topliji dani, a ove godine ste rešili da konačno  preduzmete  nešto kako bi svoje telo doveli u formu? Nabavili ste patike, sportsku odeću, opremili svoju torbu za teretanu ali niste sigurni koji je pravi program za vas.

ŠTA JE BAZALNI METABOLIZAM?

Svako od nas poseduje bazalni metabolizam – minimalna količina energije neophodna za funkcionisanje organizma kada je u stanju mirovanja . Zavisi od telesne mase,  uzrasta, pola, termoregulacije, zdravstvenog stanja. Bazalni metabolizam učestvuje sa 60-75% u energetskoj potrošnji i u praksi se izračunava prema telesnoj masi i polu.

Na primer, za žensku osobu visine, 170cm, težine 55 kg, uzrasta od 30 do 50 godina, bazalni metabolizam iznosi 1310 kcal na dan. Na internetu možete pronaći različite kalkulatore i formule izračinavanja bazalnog metabolizma.

Kalorije koje unosimo svakodnevno hranom služe da bi pored osnovnih funkcija (bazalni metabolizam: rad srca, pluća, mozga i svih organa, proizvodnja hormona, itd) mogli i da radite i da se krećete.

Ukoliko unosimo više nego što trošimo, taj višak će se deponovati u vidu masnih naslaga i dobijaćete na težini. Ako unosimo manje od bazalnog metabolizma skinućete kilograme ali i ugroziti zdravlje.

Želite li da smršate i postignete izvajano telo, jedini način, je da unosite više od potreba bazalnog metabolizma, ali i da fizičkom aktivnošću trošite više, odnosno topite rezerve u vidu masnih naslaga.

FUNKCIONALNI TRENING

Beginning_exercises

Ako baš nikada u životu niste vežbali, obratite pažnju na izbor aktivnosti kojom planirate da se bavite, kvalitet opreme u kojoj ćete odlaziti na treninge, disciplinu, odnosno kontinuitet treninga i održavanje motivacije.

Funkcionalni trening, može biti prava stvar za početak. Predstavlja specifičan način vežbanja pri kom opterećenje predstavlja sopstveno telo ili rekviziti kao što su: lopte, vijače, balanseri, polulopte, bučice, šipke za vežbanje, rukavice za boks…

Vrlo je interesantan, zabavan i omogućava aktiviranje svih grupa mišića, a promenom rekvizita možete postići ranovrsnost pa vam ni jedan trening neće biti isti. Na početku podrazumeva različite vežbe zagrevanja, zatim specifične vežbe koje angažuju veliki broj mišića istovremeno, u cilju što veće kalorijske potrošnje sa posebnim naglaskom na mišiće stomaka i leđa. Na kraju dolazi veoma bitno istezanje, kako biste sprečili nastanak povreda i opustili mišiće.

Važno je i da krenete postepeno, da polako navikavate vaš organizam kako bi lakše podnosio duže vreme provedeno u vežbanju, kroz postepeno povećavanje vremena vežbanja i smanjenja vremena odmora između intervala vežbi.

Kada je reč o fitness opremi za početak dovoljni su vam nekoliko helanki, sportske majice, trenerka, kvalitetan sportski grudnjak za žene i patike za izabranu aktivnost. Ukoliko pravilno odaberete, izdatak za sportsku opremu ne mora biti veliki, a kvalitetna oprema može da traje dosta dugo.

Najbolje bi bilo da u svoj nedeljni raspored ubacite dane kada ćete trenirati i da se toga pridržavate. Kao što recimo idete na posao, odredite tri dana u nedelji koja će biti rezervisana za odlazak na trening ili u teretanu, tako ćete najlakše osigurati redovno vežbanje.

Pronađite šta vas to motiviše, a najboje bi bilo da odredite jasan cilj, kao što je nošenje odeće u koju niste mogli da uđete ili pola sata džoginga bez pauze.

2 thoughts on “Ako nikada niste vežbali, evo kako i gde početi”

 1. Wow, incredible blog layout! How long have you ever been running a blog for?
  you make blogging look easy. The overall look of
  your web site is magnificent, as smartly as the
  content material! You can see similar here sklep internetowy

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0
  0
  Your Cart
  Your cart is emptyReturn to Shop
  Scroll to Top