Crossfit, revolucija ili iluzija?

Šta je to što se kao virus širi među velikim broj sportista širom sveta? Da li je to zaista revolucionarni način treniranja ili je samo lepo upakovan i sistematski osmišljen program treninga zasnovan na dobrim starim metodama kružnog treninga i onda sjajnim marketingom plasiran kao svojevrstan lajfstajl?
Crossfit bismo u grubim crtama mogli definisati kao sistem treninga visokog intenziteta u kome se vežbe crossfit, krosfit, muska majica, muski sorcsmenjuju jedna za drugom, a izvode se na način koji nastoji da celo telo bude uključeno u izvođenje pokreta. Krosfit (CrossFit) je američka kompanija osnovana od strane Grega Glesmena i Loren Dženai 2000. godine. Osmišljen je kao koncept treninga i fizičkih aktivnosti ali i kao takmičarski sport, koji u sebi sadrži elemente treninga visokog intenziteta (high intensity interval training, HIIT), olimpijskog dizanja tegova, pliometrije, pauerliftinga (powerlifting), gimnastike, strongmen-a (strongman) i drugih. Ovaj metod praktikuje se u preko 10.000 ovlašćenih klubova i sigurno još većem broju onih koji nemaju zvaničnu licencu kompanije, ali se trude da prekopiraju ovakav program. CrossFit se toliko popularizovao da se iz načina treniranja pretvorio u način života. Sa njim je usko povezana i paleo ishrana, sistem prehranjivanja najbliži onome koji su praktikovali naši preci u razdoblju od 2,5 miliona pa do 10.000 godina pre naše ere, kao i što manje korišćenje obuće (footwear minimalism). Crossfit teretane koriste postojeće klasične sprave dizača tegova kao što su tegovi, bučice, ruska zvona (ketllebell), sprave za gimnastiku kao što su karike i vratilo, ali i sprave koje se koriste na strongmen takmičenjima, traktorske gume i balvane npr.

Crossfit Games
Od 2007. pa na ovamo, svako leto se održava Svetsko prvenstvo u krosfit-u (CrossFit Games), s tim što ono još uvek nije poprimilo potpuni internacionalni karakter jer su učesnici uglavnom iz Severne Amerike, ali sve više se pojavljuju i takmičari iz drugih zemalja. Oni su upoznati sa vežbama koje će se izvoditi, samo nekoliko časova pre početka samog takmičenja, a ponekad su to i vežbe netipične za krosfit, što predstavlja iznenađenje za njih. Pobednik takmičenja stiče titulu „Najspremniji čovek na svetu“ (“Fittest man on Earth”) i za sada je u tome najuspešniji Rič Froning.
Kako se obući za trening?crossfit,krosfit, zenska majica, zenski sorc
Ovaj sport nema strogih pravila kada je u pitanju oprema ali, zbog praktičnosti najustaljeniji su muški dugački i široki šortsevi koji dozvoljavaju maksimalnu slobodu pokreta i klasične pamučne majice. Žene pak, više praktikuju kratke šortseve i duže atlet majice.
Stiče se utisak da krosfit ipak nije ništa toliko revolucionarno i inovativno, sa čim se svet sporta, fitness-a pre svega, nije do sad susretao, ali da je mnogo različitih disciplina spakovano u jednu veoma kvalitetnu i kompaktnu celinu, kombinaciju proverenih starih ali i nekih zaista inovativnih metoda i da je postao način života mnogih, pre svega Amerikanaca, ali ni u drugim delovima sveta nije ništa manje rasprostranjen.

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top