Sport motivation

2

November

Crossfit, revolucija ili iluzija?

Šta je to što se kao virus širi među velikim broj sportista širom sveta? Da li je to zaista revolucionarni način treniranja ili je samo lepo upakovan i sistematski osmišljen program treninga zasnovan na dobrim starim metodama kružnog treninga i onda sjajnim marketingom plasiran kao svojevrstan lajfstajl?
Crossfit bismo u grubim crtama mogli definisati kao sistem treninga visokog intenziteta u kome se vežbe crossfit, krosfit, muska majica, muski sorcsmenjuju jedna za drugom, a izvode se na način koji nastoji da celo telo bude uključeno u izvođenje pokreta. Krosfit (CrossFit) je američka kompanija osnovana od strane Grega Glesmena i Loren Dženai 2000. godine. Osmišljen je kao koncept treninga i fizičkih aktivnosti ali i kao takmičarski sport, koji u sebi sadrži elemente treninga visokog intenziteta (high intensity interval training, HIIT), olimpijskog dizanja tegova, pliometrije, pauerliftinga (powerlifting), gimnastike, strongmen-a (strongman) i drugih. Ovaj metod praktikuje se u preko 10.000 ovlašćenih klubova i sigurno još većem broju onih koji nemaju zvaničnu licencu kompanije, ali se trude da prekopiraju ovakav program. CrossFit se toliko popularizovao da se iz načina treniranja pretvorio u način života. Sa njim je usko povezana i paleo ishrana, sistem prehranjivanja najbliži onome koji su praktikovali naši preci u razdoblju od 2,5 miliona pa do 10.000 godina pre naše ere, kao i što manje korišćenje obuće (footwear minimalism). Crossfit teretane koriste postojeće klasične sprave dizača tegova kao što su tegovi, bučice, ruska zvona (ketllebell), sprave za gimnastiku kao što su karike i vratilo, ali i sprave koje se koriste na strongmen takmičenjima, traktorske gume i balvane npr.

Crossfit Games
Od 2007. pa na ovamo, svako leto se održava Svetsko prvenstvo u krosfit-u (CrossFit Games), s tim što ono još uvek nije poprimilo potpuni internacionalni karakter jer su učesnici uglavnom iz Severne Amerike, ali sve više se pojavljuju i takmičari iz drugih zemalja. Oni su upoznati sa vežbama koje će se izvoditi, samo nekoliko časova pre početka samog takmičenja, a ponekad su to i vežbe netipične za krosfit, što predstavlja iznenađenje za njih. Pobednik takmičenja stiče titulu „Najspremniji čovek na svetu“ (“Fittest man on Earth”) i za sada je u tome najuspešniji Rič Froning.
Kako se obući za trening?crossfit,krosfit, zenska majica, zenski sorc
Ovaj sport nema strogih pravila kada je u pitanju oprema ali, zbog praktičnosti najustaljeniji su muški dugački i široki šortsevi koji dozvoljavaju maksimalnu slobodu pokreta i klasične pamučne majice. Žene pak, više praktikuju kratke šortseve i duže atlet majice.
Stiče se utisak da krosfit ipak nije ništa toliko revolucionarno i inovativno, sa čim se svet sporta, fitness-a pre svega, nije do sad susretao, ali da je mnogo različitih disciplina spakovano u jednu veoma kvalitetnu i kompaktnu celinu, kombinaciju proverenih starih ali i nekih zaista inovativnih metoda i da je postao način života mnogih, pre svega Amerikanaca, ali ni u drugim delovima sveta nije ništa manje rasprostranjen.