Najbolja odeća za trening

Odeća za trening i njen izbor,  često je zanemarena stavka kod velikog broja vežbača i ne posvećuje joj se ona pažnja koju zaslužuje,  pa i sami rezultati ne budu na očekivanom nivou.

Da li vam se dešava da završite trening kupajući se u sopstvenom znoju, a odeća vam je toliko otežala da je jedva nosite?

Pamučne majice prijatne su za nošenje,  ne upijaju mirise,  lepo izgledaju…Ali pamučne majice nisu dobar izbor kada je u pitanje odeća za trening.  One nemaju mogućnost da propuste znoj sa tela dovoljno brzo, već se znoj skuplja u samoj tkanini i ne stiže da ispari pre nego što stignu nove zalihe koje telo proizvede.

Razlog zašto je odeća od poliamida najbolje rešenje kada je pitanju odeća za trening jeste što ona odlično apsorbuje znoj,  i brzo ga sprovodi na spoljašnju stranu tkanine gde mnogo lakše isparava, a ne zadržava se na koži ili u tkanini. Na taj način ostajemo suvi i relativno hladni do kraja samog treninga. Dva najvažnija razloga za propustljivost tečnosti u poliamidu leže u glavnim hemijskim svojstvima polimera. Prvi je taj što krajevi polimera imaju na vrhu grupe polarnih završetaka. Ovi delovi polarnih molekula imaju negativno i pozitivno naelektrisane krajeve koji su najprivlačniji polarnim molekulima vode u znoju. Drugi razlog je što su glavni delovi polimera u poliamidu kristalni, što znači da su atomi raspoređeni u visokoorganizovanu strukturu koja se pruža u tri dimenzije. Molekuli vode ne mogu da prodru u unutrašnjost poliamida. Kao rezultat toga, oni su privučeni na jedan polarni završetak molekula i bivaju gurnuti kroz tkaninu do drugog polarnog završetka. Tako se tečnosti ne zadržavaju na koži ili na tkanini i koža može slobodno da diše, a znoj mnogo brže ode u atmosferu  u vidu pare sa površine tkanine nego što bi isparila sa kože ili iz tkanine.  Iz ovog razloga odeća za trening od poliamida je idealan izbor.

Druga velika prednost odeće od poliamida, pored odlične provodljivosti tečnosti je mnogo veća otpornost na rastezanje i kidanje u odnosu na druge materijale što je za sportiste veoma važno. Takođe, velika rastegljivost (naročito u kombinaciji sa elastinom), omogućava da ovakva odeća za trening savršeno prijanja uz telo, što obezbeđuje potpunu slobodu i prirodnost pokreta, a ima mnogo prednosti i sa estetske strane.

Komadi sportske odeće od poliamida poželjni su na vežbačima kako leti tako i zimi. Leti oni obezbeđuju direktan transfer znoja sa kože do atmosfere. U hladnijim danima, nose se ispod odeće, gde takođe učestvuju u odstranjivanju znoja sa kože i pomažu telu da održi optimalnu temperaturu.

Zato, ne može biti nebitno koju odeću za trening koristite. Nije rešenje navući na sebe staru pamučnu odeću i istrčati na trening.  Ako želite da postignete maksimalne rezultate, a to bi svakom vežbaču trebalo da bude imperativ, morate se adekvatno opremiti za trening.

Izbor je vaš!

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top