Zašto uska sportska garderoba?

Uska sportska garderoba toliko je ustaljena u nekim sportovima (atletika, plivanje, biciklizam) da se iole ozbiljnije bavljenje tim sportovima ne može ni zamisliti bez nje, dok se u većini ostalih sportova kao što su fudbal, ragbi, hokej, košarka, tenis itd. ustalila ispod dresova, šortseva i majica.

Da li ste se ikada zapitali šta je to što izdvaja šampione iznad ostalih takmičara?  To je svakako, obraćanje pažnje na svaki detalj koji može da unapredi njihove rezultate. Svaki detalj koji će omogućiti da se pomere makar milimetar napred ili milisekundu nazad od presudnog je značaja. Jedan od tih detalja je i svakako uska sportska garderoba koju će nositi na treninzima i na takmičenjima.

To nije slučajno tako. Uska sportska odeća ima veliki broj prednosti u odnosu na standardnu, tradiocionalnu odeću koja se jako dugo koristi u sportu. Ovakva odeća pritiska kožu, i na taj način povećava dotok krvi do mišića. Ona koristi svoju elastičnost kako bi smanjila mišićne oscilacije i povećala cirkulaciju.  Studija koju su izveli stručnjaci sa univerziteta Erlangen-Nirnberg u Nemačkoj pokazala je da su sportisti koji su nosili ovakav tip garderobe imali su od 2,1 do 6,2 posto povećanja aerobnih i anaerobnih pragova koji su mera efikasnosti mišića. Neki od ispitanika koji su imali povrede, izjavili su da ih manje boli,  tako da je uska sportska garderoba poželjna i kod oporavka.

Ejmi Norton iz „Medicine online“ navodi da uska sportska odeća smanjuje oscilacije mišić time što ih drž ina svom mestu, što takođe, pomaže povećanju efikasnosti.

Još jedna velika prednost koju ima ovakav tip odeće jeste znatno veća provodljivost tečnosti u odnosu na ostale tipove odeće. To znači da telo ostaje suvo mnogo brže, leti se rashlađuje, a zimi greje. Garderoba napravljena od takvih materijala koji ne skupljaju tečnosti u samoj tkanini već je sprovode na drugu stranu, napolje, gde mnogo lakše ispari.

Uska sportska garderoba odlikuje se i mnogo većom aerodinamičnošću. Potpuno je pripijena uz telo, te je otpor vazduha sveden na minimum, praktično na onaj otpor koji ima samo telo.  Ovo je razlog zbog kojeg je ova odeća prvi izbor svih trkača, naročito sprintera.

Da li i dalje želite da gubite minimalnim rezultatima zbog, naizgled nebitnih stvari, ili je lepše biti pobednik? Opremite se svojom uskom sportskom garderobom i istrčite na teren da pobedite. I zapamtite, milimetri dele pobednike od gubitnika.

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top