Sportske helanke

Sportske helanke razvile su se iz klasičnih helanki. Helanke su deo garderobe koji pokriva noge, uglavnom od pojasa do članaka, ima ih i ¾ koje se prostiru do, ili malo ispod kolena. Ono što je karakteristično za helanke jeste da su potpuno pripijene uz telo. Istorija helanki seže nekoliko vekova unazad, kada su ih nosili isključivo muškarci, dok su danas one njačešće viđene na ženama. Nekoliko godina unazad sve su popularnije među pripadnicima oba pola, naročito kada su u pitanju sportisti. Iz helanki su se izdvojile sportske helanke kao podkategorija, a daljom klasifikacijom nastale su biciklističke helanke, helanke za trčanje…

ISTORIJAT
Nastanak helenki vezuje se za srednji vek, i tadašnje vitezove koji su jašući konje primetili da su mnogo okretniji, i da se mnogo prijatnije osećaju u uskim, pripijenim donjim delovima garderobe koji su sačinjeni od lakših materijala. Naravno, plemići su nosili helanke sačinjene od svile i vune, dok su nižim slojevima pripale one od grubljih materijala. Za vladavine Henrija VIII, postala je moda da muškarci ističu snagu svojih ekstremiteta oblačeći ih u uske, zategnute helanke, čak je i sam kralj na nekoliko viđen u helankama koje je nosio ispod tunike. U doba Renesanse helanke se sve više koriste u pozorištim, deo su kostima, a bivaju sve zastupljenije kod plesača, naročito u baletu.

SPORTSKE HELANKE

Sportske helanke prvi su počeli da nose džokeji, kojima je, pri izvođenju manevara na svojim konjima bilo neuporedivo zgodnije u uskim helankama napravljenim od lakih materijala. U poslednjih desetak godina, nošenje helanki u sportu doživljava naglu ekspanziju. Ozbiljniji biciklizam postao je nezamisliv bez helanki, u atletici, neuporedivo bolje rezultate postižu oni koji koriste uske helanke zbog niza benefita koje one pružaju. U poslednjih nekoliko godina naročito su popularizovane helanke od poliamida i to nikako nije slučajno. Ovakve sportske helanke znatno su lakše, rastegljivije, otpornije, i takve su strukture da omogućavaju telu da bude konstantno suvo i održava optimalnu temperaturu. Još jedna velika prednost treniranja u helankama je što obezbeđuju najbolju moguću aerodinamičnost jer su potpuno pripijene uz telo, pa je otpor vazduha, koji daje šira garderoba sveden na minimum. Ovo razlika se najviše oseti kada se trenira napolju, ali benefiti se osete i pri treninzima u zatvorenim prostorima. Helanke, takođe zbog svoje pripijenosti uz telo, pružaju maksimalnu slobodu pokreta, praktično istu slobodu kao da se i ne nosi ništa, odnosno maksimalnu moguću. Od NBA sezone 2005/2006 kada je Kobi Brajant počeo da ih nosi ispod šortsa sve su popularnije i među košarkašima, i ne samo među košarkašima, već i u ostalim ekipnim sportovima, sve više se nose ispod ubičajene opreme. Uglavnom se prave od pamuka i poliestera, dok im u poslednjih nekoliko godina poliamid preuzima primat, zbog već navedenih prednosti. Elastin je neizostavan u kombinaciji sa bilo kojim od ovih materijala.
Ako se bavite sportom, profesionalno ili rekreativno, bez obzira da li ste žena ili muškarac, uvrstite helanke u svoju odeću za trening, osetićete razliku. Pogledajte izbor helanki modnog studija Gajić na našem sajtu, izaberite svoj savršeni model, i trk na trening. Nema izgovora!
Sa nama možeš više!

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top