Helanke za trčanje

Koje su najbolje helanke za tečanje? Pripremate se za sezonu, treba da kupite opremu, a niste sigurni kakve je helanke najbolje izabrati za trkačke treninge. Posle dugogodišnjih lutanja probavanja, testiranja, eksperimentisanja, pripremili smo nekoliko saveta koji će vam, nadamo se, pomoći pri izboru para helaki koje će vam najviše odgovarati.

Birajte helanke, ne trenerku ili šorts

Možda je previše što u tekstu o helankama ponovo naglašavati da ne treba kupovati nešto drugo nego baš helanke, ali zbog nebrojenih prednosti vredi još jednom napomenuti da je velika razlika da li trčite u helankama ili pak u trenerci ili šortsu. Šortsevi i trenerke nisu potpuno pripijeni uz telo, što je slučaj sa helankama, pa koža ostaje mokra, dok helanke za trčanje odvlače znoj na drugu stranu tkanine, spoljašnju, gde mnogo lakše isparava. Na taj način se koža održava suvom. Osim toga, helanke obezbeđuju maksimalnu aerodinamičnost, i smanjuju otpor vazduha na minimum, praktično kao i da se ne nosi ništa. Helanke pritiskaju kožu, i na taj način povećavaju dotok krvi u mišiće.

Koji materijal je najbolji?

Kada birate materijal od kojeg će biti vaše nove helanke za trčanje, najbolje je da se opredelite za poliamid. Čak je bolje da se opredelite i za poliester nego za pamuk. Kada je u pitanju svakodnevna garderoba, pamuk je bolje rešenje, međutim kada je reč o sportskoj odeći, sintetički materijali, poliamid naročito, u velikoj su prednosti. Dva najvažnija razloga za propustljivost tečnosti u poliamidu leže u glavnim hemijskim svojstvima polimera. Prvi je taj što krajevi polimera imaju na vrhu grupe polarnih završetaka. Ovi delovi polarnih molekula imaju negativno i pozitivno naelektrisane krajeve koji su najprivlačniji polarnim molekulima vode u znoju. Drugi razlog je što su glavni delovi polimera u poliamidu kristalni, što znači da su atomi raspoređeni u visokoorganizovanu strukturu koja se pruža u tri dimenzije. Molekuli vode ne mogu da prodru u unutrašnjost poliamida. Kao rezultat toga, oni su privučeni na jedan polarni završetak molekula i bivaju gurnuti kroz tkaninu do drugog polarnog završetka. Tako se tečnosti ne zadržavaju na koži ili na tkanini i koža može slobodno da diše, a znoj mnogo brže ode u atmosferu u vidu pare sa površine tkanine nego što bi isparila sa kože ili iz tkanine.

Da li izabrati dugačke ili ¾ helanke za trčanje?

Ovo pitanje je vrlo prosto i tiče se godišnjeg doba i područja u kome se nalazite. U hladnim zimskim, kao i u hladnijem jesenjem i prolećnom periodu bolje je odlučiti se za dugačke helanke za trčanje, jer održavaju optimalnu toplotu tela, čiji donji deo pokrivaju u celosti. U toplijim danima možete se opredeliti za ¾ helanke, mada takvimodeli imaju više estetskih prednosti nego zaista praktičnih s obzirom da je kompresiona odeća tako napravljena da prilagođava temperaturu tela spoljašnjim prilikama, prosto rečeno – zimi greje, leti rashladjuje.

Nadam je ovaj tekst uspeo da vam da smernice za pronalaženje vašeg idealnog para helanki za trčanje. Ako imate viziju šta je to što je najbolje za vas, pogledajte izbor na našem sajtu, sigurno će se naći nešto za Vas.
Svaki korak se broji…

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top