Šta obući za trčanje po hladnom vremenu

Koliko puta vam se desilo da po hladnom vremenu izađete na trčanje, u prvom momentu se smrznete, čim izađete, a posle par minuta trčanja prokuvate i preznojite se, potom skinete površinski sloj garderobe (naravno po preporukama sa radija ste se obukli slojevito) pa se prehladite jer vas je vetar onako znojave produvao. U ovom tekstu nastojaćemo da vam otkrijemo nekoliko trikova koji će vam omogućiti da obezbedite optimalnu temperaturu tokom treninga po hladnom vremenu.

Obucite helanke slobodno…

Ma koliko vam delovalo da je trenerka bolje rešenje jer je deblja, varate se. Znoj koji je telo izbacilo ostaje na površini kože, vetar koji je probio kroz tkaninu ga rashlađuje i raznosi po čitavoj površini kože i na taj način hladi čitavo telo, drugi deo znoja ostaje u tkanini i pri svakom pokretu se naslanja na površinu kože. Sa helankama je drugačija situacija. Znoj se ne zadržava na površini kože već prodire kroz tkaninu, napolje, a vetar nam je u ovom slučaju saveznik, jer duvajući, uklanja vlagu sa površine tkanine. Takođe, helanke, vršeći pritisak na površinu kože ubrzavaju cirkulaciju krvi, i na taj način potpomažu telu da se dodatno zagreje. Najbolje je ako su u pitanju helanke koje su namenjene za trčanje, ali mogu poslužiti i klasične. U ekstremnim situacijama, kada je previše hladno, nosite trenerku, ali preko helanki, zbog gore navedenog razloga sa odvodjenjem znoja. Preporučuje se da bude od sintetičkih materijala, jer oni bolje provode tečnosti, dok se kod pamučnih zadržavaju u tkanini.

Kao prvi sloj gornjeg dela obucite usku sportsku majicu…

Identična situacija kao i kod nošenja helanki ispod trenerke. Kod uskih sportskih majica od sintetičkih materijala, naročito poliamida, znoj se ne zadržava u tkanini već biva sproveden na spoljašnju stranu tkanine, koja nije uz telo, održavajući na taj način kožu suvom. Kada su žene u pitanju, preporučuje se do samog tela nositi top ili sportski brus, a preko usku sportsku majicu, koja prekriva kompletan gornji deo tela, cele ruke i leđa. Muškarcima je do tela najbolja solucija, uska sportska majica, takođe produžena, kako leđa ne bi bila ogoljena pri izvođenju bilo kojeg pokreta, jer se na taj način minimalizuje mogućnost prehlade.

Obucite šuškavac otporan na vetar…

Mnogo je važnije od debljine materijala samog šuškavca da li je vetrootporan ili nije. Prvi sloj garderobe služi za održavanje optimalne temperature tela, i ukoliko ste se vodili prethodnim savetima, ne bi trebalo da imate problema sa tim. Šuškavac otporan na vetar važan je da pruži spoljnu zaštitu, unutra će se telo samo zaštititi.

Pogledajte Running kolekciju odeće na našem sajtu, odaberite sebi idealnu kombinaciju prema ovim savetima, i nema zime…..

SA NAMA MOŽEŠ VIŠE!

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top