šta obući za trening u teretani

Kada je u pitanju odabir odeće za teretanu, funkcionalnost bi trebalo da bude na prvom mestu, estetika, ne mnogo manje važna, ali ipak na mestu br. dva. Ovo, naravno, važi kako za muškarce, tako i za žene.

Muškarci

Velikom broju muškaraca totalno je nebitno šta će nositi u teretani. To su često stare izbledele majice, koje nemaju drugu funkciju nego da se drljaju dok potpuno ne nestanu od silnog izbeljivanja. Ako su se bicepsi dovoljno nagruvali onda se na takvim majicama seku rukavi, ako su ih uopšte i imale, jer zašto se zaboga ide u teretanu ako nam se bicepsi neće videti. Ali da li se zapitamo koliko napretka možemo imati samo ako promenimo odeću, napretka u samim postignutim rezultatima, a i u izgledu, pa će nas one cice iz teretane što su nas posmatrale čudeći se i podsmevajući se, sad početi da nas posmatraju na drugačiji način. Kao što rekoh na početku teksta, funkcionalnost nam, ipak, mora biti na prvom mestu, da ne bi smo imali natopljenu majicu koja ima sto kila, i da se ne bismo posle čudili što dižemo manje kilaže. Pa kako da dižemo više kada nam sama majica toliko teži?
– Gornji deo
Kada je u pitanju gornji deo, pored majice koja se, narvano, uvek podrazumeva, postavlja se pitanje da li nositi i duks? Potreba za nošenjem duksa najviše zavisi od dva faktora: u kakvoj ste vi formi u dataom momentu i koje je godišnje doba, odnosno kalika je temperatura u samoj teretani. Ovo drugo je, naravno, važnije, jer, normalno je, da ćete se dobro obući ako je u teretani suviše hladno. Kod vežbača koji nastoje da istope salo duks je dobra varijanta, s obzirom da povećava intenzitet znojenja a samim tim i topljenje sala. Kada je majica u pitanju veoma je važan izbor materijala, kao i da li je prilagođena obliku tela. Najbolje je uzimati DRY PLUS majice od poliamida zbog toga što ne zadržavaju znoj na površini kože, već ga odstranjuju dalje, na drugu stranu tkanine.
– Donji deo
Kod donjeg dela slična je situacija. Ako je u pitanju nezagrejana prosorija u kojoj vežbate dobro bi bilo da obučete trenerku, pamučnu ili od mikrofibera. Ako je u prostoriji toplo, naravno odlično rešenje je šorts. Bolje je birati one dugačke i široke šortseve, naročito ako se rade noge, jer je pokret slobodniji. Ako je u pitanju uzak kratak šorts može vam zapeti pri izvođenju nekih vežbi na primer kada radite čučanj ili iskorak. U poslednjih nekoliko godina raširio se trend da i muškarci nose helenke, i to nije slučajno tako, niti je izmišljotina nekoga ko te trendove stvara. Treniranje u helankama donosi veliki broj prednosti: pokreti su potpuno slobodni, zbog pritiska na kožu cirkulacija je bolja, znoj se ne zadržava na koži.

Žene

Sa ženama je pak druga priča. One vole da obuku nove utegnute stvari u teretanu, često je važnije kako će izgledati u teretani, koliko će biti primećene nego sam trening. Ponovićemo još jednom: treba staviti ipak, funkcionalnost ispred stila, koji, naravno ne treba zanemariti. Važe slična pravila kao i za muškarce s tim što su kod žena helanke podrazumevani deo opreme za teretanu.

– Gornji deo
Što se duksa tiče važi sto pravilo. U zavisnosti od temperature u kojoj se vežba treba proceniti da li ga nositi ili ne. Kada je izbor materijala u pitanju, bolje je odlučiti se za sintetičke materijala sa elastinom u sebi jer su lakši a i omogućavaju veću slobodu pokreta. Izbor majice najviše zavisi od forme u kojoj se trenutno nalazite. Što se same funkcionalnosti tiče najbolji izbor su, svakako topovi, jer su najpraktičniji, ali oni bi trebalo da budu rezervisani za devojke koje su u dobroj formi. One koje nisu najspremnije najbolje bi bilo da se opredele za duže majice bez rukava.
– Donji deo
Helanke su nešto što ima rezervisano neprikosnoveno mesto u torbi za trening svake devojke. Takođe, od fizičke spreme i od doba godine bi trebalo da zavisi da li će to biti ¾ ili dugačke. Trenerke mogu biti izbor kod žena i devojaka koje su početnici u treningu, mada su i tu zbog funkcionalnosti preporučljive one uže. Šortseve bi trebalo izbegavati.

Ukoliko još niste odabrali svoju savršenu opremu za trening ili vam je potrebna obnova, pogledajte izbor na našem sajtu možda ima neka kombinacija koja će vam savršeno pasovati.

Zpočni svaku nekelju jak….Završi je jači.
Modni Studio Gajić

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top