RIGOROZNA DIJETA ILI ZDRAVA ISHRANA ?

Ne možete više da uskočite u svoju omiljenju haljinu, ne mili vam se ni da vežbate jer u helankama izgledate kao reklama za pre korišćenja dijetetskog preparata, sve vam beži i kipi iz majice za fitness? Hladni dani su tu, pa kako nekon sezone proslava stanje ne bi bilo još gore, odlučili ste se za rigoroznu dijetu. Ne radite to sebi!

Izbor načina ishrane zavisi od vašeg dnevnog rasporeda, tako da nemojte odmah da poletite za prvom dijetom u časopisu. Ključ uspeha je u izboru prilgođenom vama, vašem metabolizmu i sklonostima.

Kao što fitness odeću birate prema boji, volite na primer samo crne ili šarene helanke, isto je i sa dijetom. Ne birajte one u kojima su ugljeni hidrati u potpunosti izbačeni, ukoliko najviše volite da jedete peciva i slatkiše. Takođe, ukoliko radite puno radno vreme, prilično teško ćete u kantini na poslu ili restoranu, tražite od konobara da vam meri tačno 250 gr. spanaća, 150 gr. piletine i šta vam već po programu dijete sleduje. Ukoliko još imate neki sastanak u toku dana možete da zaboravite na tačno vreme za užinu.

Evo par savet koji će vam olakšati izbor režima ishrane i ubrzati uspeh.

VEŽBAJTE

Nema bolje terapije za telo od treninga. Bilo da za to izdvojite sat vremena ili dva vaše telo će pozitivno reagovati. Potrudite se da nabavite kvalitetnu sportsku odeću, helanke ili majicu sa porukama za motivaciju i ne dozvolite sebi da odustanete. Kontinuitet je izuzetno važan.

UNOS KALORIJA

Ukoliko planirate da u kratkom roku (milsimo na minimum mesec ili dva) ponovo izgledate zanosno u teretani, nosite šorts i majicu koja otkriva trbušnjake, moraćete da smanjite unos kalorija, ali ne više od 250 dnevno. Dovoljan unos kalorija tokom celog dana je izuzetno bitan da biste održali vaš metabolizam na zadovoljavajućem nivou i proizveli dovoljno energije za ceo dan. Najbolje je da pokušate da uvek jedete u isto vreme prema sopstvenom rasporedu i da imate više od 3 obroka u toku dana.

Smanjićete unos kalorija samo ako na primer izbacite gazirana pića. Ne samo da goje, već i izazivaju nadutost i zadržavaju suvišnu vodu u telu.

BALANSIRANA ISHRANA ILI VIŠE PROTEINA

Uravnotešena ishrana preporučuje da ugljene hidrate unosimo 60%, proteina 30%, a masti 10%. Međutim za brže rezultate potrebno je ovu razmeru pomeriti u korist proteina, narošito ako vam je cilj da ispod majice imate isklesane trbušnjake. Proteini grade mišiće, sagorevaju višak i čine da se duže osećate sitim.

NAČIN NA KOJI KUVATE

Kuvajte na vodi isključivo, a na kraju pripreme obroke dodajte jednu kašiku maslinovog ulja. Kuvanje sa maslinovim uljem smanjiće unos nezdravih masnoća i povećaće unos mono i polizasićenih masnih kiselina koje ubrzavaju metabolizam i gubitak masnih naslaga.

SUŠENO VOĆE I ZAMENE ZA SLATKIŠE

Nemojte preterivati sa ovim grickailacama! Čak i sušeno voće sadrži šećer i verovatno da će vam se i nakon njega jesti čokolada, ako volite slatko. Nikad više od 3 mala komada koštunjavog voća!

“PROBUŠITE” KAŠIKU

Najvažnije je da shvatite da ni jedna hrana ne goji nego goje količine hrane. Odmerite porcije, ne preteratujte pri sipanju u tanjir.  Isto tako ne sipajte jednu kašiku a onda odlazite do stola i dodajete po još jednu I tako nekoliko puta. Definitivno izgubićete kontrolu koliko ste uopšte pojeli.

NE VARAJTE ALI NAGRADITE SEBE

Dozvoliti sebi jedan ili dva obroka po želji nedeljno, održaće vaš um zdravim i telo mršavijim. Nećete učiniti ništa loše, a izbećićete prejedanje ukoliko se uzdržavate već duže vreme.

 

 

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top