Kako da vam sportska odeća duže traje?

Kada je sportska odeća u pitanju malo toga znamo o njenom održavanju. Svi smo naučili da treba razdvajati veš u boji od belog, svilene, vunene i pamučne stvari. Ali kada je sportska odeća u pitanju čini se da je vrlo lako sortiramo u obojeni veš i peremo kao sve druge stvari.

Top majice, helanke, sportski grudnjaci su u direktnom dodiru sa kožom pa im treba posvetiti više pažnje. Sportska odeća je napravljena od posebnih materijala i dok vežbate apsorbuje znoj i mrtve ćelije kože.

Ukoliko je redovno nosite posle svakog treninga korpa prljavog veša bogatija je bar za jednu majicu, helanke, šorc ili trenerku. Kako je to ipak malo sportske odeće da biste uključili mašinu samo za tu količinu, savetujemo da isprobate sledeće korake.

DOBRO OSUŠITE SPORTSKU ODEĆU NAKON TRENINGA

Nikako ne ostavljajte sportsku odeću u torbi nakon vežbanja i ne bacajte je na gomilu prljavog veša. Okačite je negde gde će biti na vazduhu i moći da se dobro osuši.

Mokra odeća može da se ubuđa,a kako sadrži dosta elastina, vrlo verovatno da će se miris zadržati i nakon pranja.

SIRĆE KAO PRVA POMOĆ

Ukoliko ste se dobro preznojili na treningu, pa majicušorc ili helanke možete cediti kao da su bile potopljene u vodi, preporučujemo da ih prvo potpite u rastvor jedne merice sirćeta i tri puta veću količinu vode, kako bi uništili bakterije. Za ispiranje komada sportske odeće kao što su helanke ili sportski grudnjak možete koristiti i sok od limuna. Sportsku odeću ostavite da odstoji u ovom rastvoru oko pola sata, a onda je operite.

NAJBOLJE JE PRIRODNO SUŠENJE

Sportska odeća voli sunce, pa ako imate priliku najbolje je da sušač na kome držite mokar veš postavite na terasu, u dvorište ili bar na sredinu sobe, gde je izložena sunčevim zracima.

SPORTSKI GRUDNJAK I TOP MAJICE

Sportski grudnjak, i helanke budući da štite vaše osetljive zone zaslužuju posebnu negu. Obavezno ih perite nakon svakog treninga, i nikada u mašini. Sportski grudnjaci moraju ostati čvrsti kako bi vršili svoju funkciju, pa likru i lastiš ne smete oštetiti. Ovo važi i za top majice koje u sebi imaju integrisane grudnjake. Najbolje je da ih perete ručno, a ako baš morate da ih stavljate u mašinu za veš onda to radite na najmanje zahtevnom program, hladnom pranju ili ih pre pranja ubacite u neku manju mrežastu kesicu kako ne bi gubili oblik.

DETERDŽENT

Helanke, running odeća, šorcevi svi su napravljeni od posebnih materijala. Ako želite da vam duže traju, da etikete ne budu izguljene, a delovi koji se najviše ističu pri naglim pokretima gotovo providni, obratite pažnju na izbor deterdženta, dok omekšivač odmah možete zaboraviti.

Kod deterdženta važi pravilo manje je bolje, a umesto omekšivača uvek možete dodati malo sirćeta. Omekšivač zadržava mirise, pa ga nemojte koristite za bilo koju odeću koja ima elastin, a i nakon nekoliko ponovljenih pranja  teško se ispira.

Ne zaboravite da odeću sortirate prema bojama i da ih u mašinu ne stavljate licem već ih izvrnite na unutrašnju stranu.

 

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top