KOJE MAŠINE U TERETANI SU ZAISTA KORISNE?

Ako ste profesionalac, teretana vam je druga kuća, ormar ste napunili sportskom odećom, koju biste rado poneli i na posao samo da možete, verovatno imate i svoj omiljeni program treninga.

Napredni vežbači u teretani često izgledaju kao da su se na spravama rodili i odrasli, a viđate ih i sa raznim  rekvizitima, za koje često i ne znate čemu služe. U kružnom treningu vežbači ih menjaju od stanice do stanice, i ponovo u krug.

Ukoliko ste početnik koji se prvi put susreće sa teretanom, a i ako ste iskusni, ali vam je vreme za trening ograničeno, evo koje sprave ne treba nikako da izbegavate . Ne samo da su korisne, već su i lake za korišćenje.

Upotreba sprava u teretani deluje prilično jednostavno, ali nemojte ih bar u prvo vreme koristiti bez nadzora. Trener vam je neophodan, bar u prvih nekoliko ponavljanja kako bi naučili da ih pravilno koristite, ali i podesili pravu težinu, koju kasnije možete prilagođavati prema brzini napretka.

Izdvojili smo nekoliko sprava, koje ćete najčešće upotrebljavati.

LEG PRESS

Devojka u teretaniOdlična vežba za kvadriceps, gluteus, zadnju ložu i listove. Zaista pomaže u oblikovanju nogu, a ukoliko je koristite u sedećem odnosno blago ležećem položaju, leđa su vam u stanju mirovanja pa je mogućnost za povrede svedena na minimum.

LAT MAŠINA

Na ovoj mašini najčešće vežbate najveći mišić na leđima tzv. latissimus dorsi. Ovo je odlična vežba za zgibove, a ako ste početnik, krenite sa hvatom tako da su vam šake okrenute ka vama, a ruke manje razmaknute. Ovim ćete vežbati biceps, a ako želite malo zahtevnije i teže izvođenje, onda je hvat malo više razmaknut.

BICEPS MAŠINA

Kombinovana mašina na kojoj možete raditi više vrsta vežbi odična je za biceps ali i triceps. Stavljanjem ravne šipke i prilagođavanjem težina efikasno ćete zategnuti ruke.  Pored ravne, možete koristiti iskrivljenu šipku ili konopac. Triceps je izuzetno značajan mišić a naročito ukoliko želite da stvorite solidnu bazu, kako bi kasnije bez problema radili sklekove i zgibove.

CHEST PRESS

Još jedna od sprava namenjena izgradnji mišića ruku i grudi. Odlična je za biceps, triceps a u osnovi imitira pokrete koje pravite kada radite sklekove. Leđa su u pravilnom položaju , a povrede uz pravilno korišćenje minimalne.

SPRAVA ZA TRBUŠNJAKE – Hanging Leg Raise

Obično kada radite trbušnjake fokusirani ste na podizanje nogu od podloge. Korišćenje ove sprave idealan je način za učvršivanje donjeg dela stomaka. Možete uraditi i nekoliko varijacija ove vežbe sa podizanjem sastavljenjenih nogu u stranu i na taj način oblikovati istovremeno i bočne mišiće.

ROWING MAŠINA

Odličan je izbor za vežbanje celog tela, istovremeno za kardio program, kao i postizanje izdržljivosti. Naravno postoje i druge kardio sprave na kojima možete sagoreti značajan broj kalorija, kao što su traka za trčanje, bicikl ili skijaško trčanje. Prednosti rowing masine su u aktiviranju dodatnih mišića, a naročito je pogodna za one koji dosta vremena provode sedeći za računarom. Pre svega ispravlja leđa i jača mišiće, a pomoći će vam i kod eliminisanja bola na sredini leđa koji se najčešće javlja kao posledica dugotrajnog sedenja.

 

1 thought on “KOJE MAŠINE U TERETANI SU ZAISTA KORISNE?”

 1. Hi everyone, it’s my first visit at this weeb site, and piece off writing iss really
  fruitful for me, keep up postng these types of articles or reviews.

  my site … Dwayne

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0
  0
  Your Cart
  Your cart is emptyReturn to Shop
  Scroll to Top