KOJE MAŠINE U TERETANI SU ZAISTA KORISNE?

Ako ste profesionalac, teretana vam je druga kuća, ormar ste napunili sportskom odećom, koju biste rado poneli i na posao samo da možete, verovatno imate i svoj omiljeni program treninga.

Napredni vežbači u teretani često izgledaju kao da su se na spravama rodili i odrasli, a viđate ih i sa raznim  rekvizitima, za koje često i ne znate čemu služe. U kružnom treningu vežbači ih menjaju od stanice do stanice, i ponovo u krug.

Ukoliko ste početnik koji se prvi put susreće sa teretanom, a i ako ste iskusni, ali vam je vreme za trening ograničeno, evo koje sprave ne treba nikako da izbegavate . Ne samo da su korisne, već su i lake za korišćenje.

Upotreba sprava u teretani deluje prilično jednostavno, ali nemojte ih bar u prvo vreme koristiti bez nadzora. Trener vam je neophodan, bar u prvih nekoliko ponavljanja kako bi naučili da ih pravilno koristite, ali i podesili pravu težinu, koju kasnije možete prilagođavati prema brzini napretka.

Izdvojili smo nekoliko sprava, koje ćete najčešće upotrebljavati.

LEG PRESS

Devojka u teretaniOdlična vežba za kvadriceps, gluteus, zadnju ložu i listove. Zaista pomaže u oblikovanju nogu, a ukoliko je koristite u sedećem odnosno blago ležećem položaju, leđa su vam u stanju mirovanja pa je mogućnost za povrede svedena na minimum.

LAT MAŠINA

Na ovoj mašini najčešće vežbate najveći mišić na leđima tzv. latissimus dorsi. Ovo je odlična vežba za zgibove, a ako ste početnik, krenite sa hvatom tako da su vam šake okrenute ka vama, a ruke manje razmaknute. Ovim ćete vežbati biceps, a ako želite malo zahtevnije i teže izvođenje, onda je hvat malo više razmaknut.

BICEPS MAŠINA

Kombinovana mašina na kojoj možete raditi više vrsta vežbi odična je za biceps ali i triceps. Stavljanjem ravne šipke i prilagođavanjem težina efikasno ćete zategnuti ruke.  Pored ravne, možete koristiti iskrivljenu šipku ili konopac. Triceps je izuzetno značajan mišić a naročito ukoliko želite da stvorite solidnu bazu, kako bi kasnije bez problema radili sklekove i zgibove.

CHEST PRESS

Još jedna od sprava namenjena izgradnji mišića ruku i grudi. Odlična je za biceps, triceps a u osnovi imitira pokrete koje pravite kada radite sklekove. Leđa su u pravilnom položaju , a povrede uz pravilno korišćenje minimalne.

SPRAVA ZA TRBUŠNJAKE – Hanging Leg Raise

Obično kada radite trbušnjake fokusirani ste na podizanje nogu od podloge. Korišćenje ove sprave idealan je način za učvršivanje donjeg dela stomaka. Možete uraditi i nekoliko varijacija ove vežbe sa podizanjem sastavljenjenih nogu u stranu i na taj način oblikovati istovremeno i bočne mišiće.

ROWING MAŠINA

Odličan je izbor za vežbanje celog tela, istovremeno za kardio program, kao i postizanje izdržljivosti. Naravno postoje i druge kardio sprave na kojima možete sagoreti značajan broj kalorija, kao što su traka za trčanje, bicikl ili skijaško trčanje. Prednosti rowing masine su u aktiviranju dodatnih mišića, a naročito je pogodna za one koji dosta vremena provode sedeći za računarom. Pre svega ispravlja leđa i jača mišiće, a pomoći će vam i kod eliminisanja bola na sredini leđa koji se najčešće javlja kao posledica dugotrajnog sedenja.

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top