Sportske aktivnosti u Beogradu za adrenalinski doživljaj!

Sportske aktivnosti u Beogradu promovišu zdrav način života, podstiču rekreaciju i okupljaju sportiste i entuzijaste iz svih delova države, a neretko i iz sveta.

Bilo da ste ljubitelj biciklizma, trčanja ili igra bez granica, u našoj prestonici ćete pronaći sportsku manifestaciju koja će prevazići sva vaša očekivanja i čekirati sve kriterijume.

Sportske manifestacije se u Beogradu održavaju tokom cele godine i najčešće su unapred najavljene, kako biste mogli da isplanirate vaš kalendar obaveza.

S tim u vezi, u narednim redovima ćemo pogledati koje sve sportske manifestacije u Beogradu postoje, kada se održavaju i koje nivoe fizičke spreme zahtevaju.

#1 Beogradski maraton – najveća sportska manifestacija u Srbiji

Beogradski maraton predstavlja najmasovniju sportsku manifestaciju u zemlji, koja već više od 30 godina okuplja zavidan broj atleta i ljubitelja trke.

Trčanje maraton

Start svih trka je u Bulevaru kralja Aleksandra, ispred Doma narodne Skupštine.

Glavna trasa maratona vodi do trga Slavije, spuštajući se Nemanjinom ulicom, preko Brankovog mosta i pored Ušća, gde je smešten klub Gatsby

Prateći Vrtlarsku i Ivićevu ulicu, Tošin bunar i Zemunsku ulicu, ova ruta se ne menja narednih 5 kilometara, kada se skreće na istok Ulicom Jurija Gagarina, pa opet u Bulevar Mihajla Pupina.

Skreće u Bulevar Nikole Tesle i obilazi se još jedan krug, nakon čega se prelazi Brankov most i dolazi do cilja – na Terazijama.

Koje kategorije Beogradskog maratona postoje?

Glavni maraton je namenjen vrhunskim sportistima i onima koji su u treningu, a iznosi 42.195 km. Pored njega, možete se odlučiti i za druge trke u skladu sa uzrastom i fizičkom spremom:

 • Dečji maraton – takmičenje je namenjeno najmlađim polaznicima, a trasa iznosi 230 m.
 • Trka zadovoljstva – namenjena je početnicima i iznosi 2.3 km.
 • Polumaraton – prilagođen je nešto spremnijim trkačima i onima koji su već uplovili u trkačke vode, a iznosi 21.1 km.

Ova manifestacija se tradicionalno održava u aprilu, a trkači će imati priliku da obiđu najznačajnije znamenitosti našeg glavnog grada. 

Takođe, ovde godine je osnovan i trkački klub “Belgrade Marathon Runners” koji će održati korisne treninge i podeliti savete kako da se adekvatno pripremite za trku. 

Prva trka je održana davne 1988. godine i brojala je svega 46 takmičara, dok je u 2023. godini prijavljen rekordan broj učesnika 6 nedelja pred početak maratona – 6.700 takmičara.

Ovi podaci svedoče koliko je maraton u Beogradu zapravo popularan sportski događaj, a trčanje omiljena aktivnost!

Ključno je da napomenemo da prijave na sam dan takmičenja nisu moguće, te da je potrebno da se registrujete online i to minimalno nedelju dana unapred.

Koja oprema za trčanje je neophodna?

Stručnjaci nagoveštavaju da je izbor opreme za trčanje ključ uspešne trke – odgovarajuća sportska odeća koja je satkana od visokokvalitetnih materijala može pospešiti vaš učinak i osigurati dobar plasman.

S tim na umu, važno je da izaberete sportsku odeću koja će se prilagoditi vašem obliku tela, te omogućiti koži da nesmetano diše.

Upravo ovakve komade možete pronaći u našem sportskom asortimanu!

Naša Running kolekcija za muškarca i Running kolekcija za žene je uvrstila opremu za trčanje koja se savršeno prianja uz telo, čime sprečava materijal da sklizne ili previše steže kožu.

Osetićete komfor pri svakom načinjenom koraku!

#2 Trofej Beograda – takmičenje u različitim disciplinama

Trofej Beograda je jedan od najvećih sportskih događaja u prestonici, a održava se svake godine u oktobru

Ovaj događaj privlači timove iz celog sveta, a podrazumeva nadmetanje u sportovima kao što su ragbi, fudbal, košarka, odbojka, vaterpolo i rukomet

Trofej Beograda označava sportsku manifestaciju koja za cilj ima da promoviše prestonicu, a sama takmičenja su univerzalnog karaktera i ona su pod pokroviteljstvom grada.

Ovaj događj za cilj ima, između ostalog, i promociju sportova kod mladih kako bi najmlađim generacijama olakšali odabir i pomogli im da pronađu disciplinu u kojoj će zablistati.

Osim prethodno navedenih tradicionalnih disciplina, građanima su na raspolaganju i sportovi kao što su šah, jedrenje, mačevanje i stoni tenis.

#3 Beogradska biciklijada – spoj zabave i rekreacije

Mnogi se ne bi složili sa stavom da je Beograd idealan za vožnju bicikla, međutim realnost nije baš tako siva!

Iako je glavni grad poznat po svojim brdovitim predelima i uzvišenjima, ovaj sportski događaj dokazuje da je vožnja biciklom itekako moguća!

Ljubav građana prema biciklizmu stvorila je čuveni Beogradski biciklistički maraton, koji se održava svake godine u maju i privlači veliki broj ljudi iz celog regiona. 

Učesnici se kreću kroz najlepše delove grada i okoline, dok se na kraju trke organizuje zabavni program!

Ova manifestacija se održava u organizaciji Asocijacije “Sport za sve”, a doprinosi popularizaciji biciklizma – disciplini koja je važna za naše celokupno zdravlje, ali i ekologiju. U skladu sa tim, cilj manifestacije je između ostalog i promacija aktivnog stila života, kao i unapređenje životne sredine.

Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo uspeli da vam pružimo dovoljno informacija i podstaknemo da prijavite svoje učešće u nekoj od njih.

Sportske manifestacije nam pomažu da okrepimo duh i telo na drugačiji način, probuđuju takmičarski duh i omogućuju nam da interagujemo sa ljudima koji ne dele naš jezik – stoga je ovaj fenomen doživljaj koji makar jednom trebate iskusiti.

0
  0
  Your Cart
  Your cart is emptyReturn to Shop
  Scroll to Top