Gde trčati u Beogradu?

Da li i vi birate trčanje u prirodi umesto odlaska u teretanu?

Trčanje u prirodi ima brojne prednosti u odnosu na zatvoren prostor u teretanama, a svež vazduh je samo jedna od njih. Iako se brojne vežbe mogu raditi kod kuće, trčanje je fizička aktivnost kojom aktiviramo mišiće celog tela.

Pri odabiru mesta gde ćete trčati birajte ona mesta koja su udaljena od buke, zagađenja i saobraćaja, a ukoliko ste u mogućnosti trčite po trim stazi ili zemlji jer je zdravije od trčanja po betonu.

Beograd je grad koji nudi brojne staze, parkove i šume za trčanje, pa ako želite da pronađete lokaciju za trčanje u nastavku teksta smo vam izdvojili nekoliko predloga.

#1 Promenada na Ušću – trčanje sa najlepšim pogledom na reku

Možda vam je ovo mesto poznato kao najbolje za noćne izlaske, gde se pored ostalih splavova nalazi i omiljeni klub Beograđana – splav Freestyler, ali ova lokacija pored noćnog života nudi stazu koja je odlična za šetnju, rekreaciju i održavanje kondicije trčanjem. 

Ova staza vodi od Ušća Save u Dunav pa sve do Kapetanije u Zemunu. Predstavlja idealno mesto za trčanje za sve one koji vole trčanje pored reke sa prelepim pogledom.

Na ovoj lokaciji se održava i nekoliko različitih trka, a jedna od najpoznatijih su Polumaraton Ušće i Trka protiv droge i nasilja koja se održava svakog 1. maja.

Dunavski i savski kej je veoma popularno šetalište gde možete videti roditelje sa decom, omladinu, sportiste ali i one najstarije koji uživaju u šetnji sa pogledom na Kalemegdan.

Pored staze, na samo dva mesta postoje česme na kojima možete da se osvežite pa je naš predlog da ipak ponesete svoju vodu. A ako se umorite tu su hlad i brojne klupe duž cele staze gde ćete moći da predahnete.

#2 Košutnjak – trčanje šumskim putićima 

Košutnjak je jedno od najpoznatijih izletišta Beograda koje sadrži veliki broj mesta za trčanje, rekreaciju i odmor. Sa obzirom da postoje trim staza, brojni šumski putići i poljane, možete odabrati na kom terenu i po kojoj podlozi želite da trćite. 

Uz trim staze se nalazi nekoliko teretana na otvorenom svoj trening možete upotpuniti izvođenjem vežbi na nekoj od brojnih sprava koje ove teretane poseduju. Na Košutnjaku se nalazi i staza na kojoj se svake zime održava Beli kros.

Košutnjak trčanje

Sa obzirom da na Košutnjaku uvek ima dovoljno hladovine, pa je uvek par stepeni niže nego u centru grada, ovde možete trčati i leti kada su velike vrućine.

#3 Ada Ciganlija – najpoznatije izletište u Beogradu 

Ada Ciganlija je omiljeno mesto za trčanje mnogih Beograđana. Poznato kao beogradsko more, ovo izletište nudi mogućnost za bavljenje različitim sportovima i sadrži jedne od najboljih terena na otvorenom

Ukoliko planirate da trčite na Adi, možete da izaberete jednu od tri staze koje ona nudi.

Ada Ciganlija trčanje

Prva staza je asfaltirana staza koja celom dužinom ide oko celog jezera dugačka je skoro 8 kilometara i potpuno je ravna. Uz stazu su posađena brojna stabla i veliki deo staze se nalazi u senci drveća, pa je trčanje njom prijatno i tokom letnjih vrućina. Mana trčanja na ovoj stazi je veliki broj šetača i biciklista sa kojim ćete morati da se mimoilazite, osim ako trčite u ranim jutarnjim časovima kada je broj ljudi manji.

Druga staza je šljunkovita trim staza koja je duga 1,6 kilometara, prolazi kroz šumu i nalazi se u blizini terena za američki fudbal.

Pored asfaltirane i šljunkovite staze, na Adi postoji i Holmerova staza koja je dugačka 1,2 kilometra i ima 16 stanica za vežbanje sa informativnim tablama sa objašnjenjima vežbi.

#4 Olimp – sportiski centar sa najnovijim stazama za trčanje

U sklopu sportskog centra Olimp nalazi se trkačka staza sa 4 trake, dužine od 250 do 280 metara u zavisnosti od kruga koji se trči i predstavlja jednu od novijih staza za trčanje u Beogradu. U blizini staze nalaze se i brojne sprave za vežbanje, pa se ovde može odraditi kompletan i kvalitetan trening

Sa obzirom da je ceo sportski centar odlično osvetljen i prilagođen za noćno treniranje, veoma često možete videti ljude kako trče na stazama i vežbaju i noću.

#5 Hajd Park – celokupan trening u prirodi

Hajd park je idealan izbor ukoliko volite da trčite u prirodi po zemljanoj podlozi. Park se sastoji iz glavne staze i velikog broja manjih staza koje je seku. Glavna staza je dugačka 1,4 kilometara i u njenoj blizini postoje brojne sprave za vežbanje na kojima se mogu izvoditi razne vežbe.

Uz staze su postavljene drvene klupe i stolovi, gde šetači i džogeri mogu da se odmore i uživaju u prelepom ambijentu. U parku postoji i česma pa ne morate da nosite svoju vodu za piće.

Mana ovog parka je što u njemu nema osvetljenja, pa se ne preporučuje treniranje noću.

Iako postoje i brojna druga mesta i parkovi u kojima možete vežbati u prirodi, ovo su ona koja beogradski sportisti najčešće biraju. Nadamo se da ćete oprobati neku od ovih staza i uveriti se zašto su se bas one našle na našoj listi.

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top