VREME JE ZA VEŽBANJE NAPOLJU: SAMI ILI U PARU, ZATEGNITE SE NA BICIKLU

Sunčani dani motivišu vas na fizičku aktivnost, ali sama pomisao na odlazak u teretanu ili salu za neke od aerobnih programa, čini vam se kao gubljenje vremena. Ipak, laganija garderoba otkrila je da vaše telo nije baš u sjajnoj formi, te da vam hitno treba zatezanje mišića, jer bez vežbanja teško da ćete se ove godine slikati u bikiniju.

Savršen način da pomirite svoju društvenu stranu, potrebu da budete napolju i trening za zatezanje celog tela je vožnja bicikla. Ukoliko ga ne posedujete još od osnovne škole, možete ga iznajmiti po pristojnoj ceni na nekom od mesta za rentiranje. Da vam ne bude dosadno, pozovite partnera, drugaricu, ekipu i organizujte vožnju za zabavu i zatezanje.

Svaki grad poseduje staze za vožnju bicikla a možete odabrati i rutu kroz prirodne predele, pored reke ili jezera.

Pobrinite se da pre treninga nabavite kvalitetnu sportsku odeću, sa ojačanjima na sedalnom delu, top majicu koja propušta vazduh i ostaje suva tokom više sati. Dobar izbor je fitness odeća sa oznakom DRY PLUS.

ZATEŽE BUTINE I LISTOVE

Okretanje pedala zateže muskulaturu nogu, deluje na jačanje butina, oblikuje kvadriceps i  listove. Međutim vožnja bicikla aktivira i druge mišiće. Kako bi zadržali pravilan položaj tela, neophodan je rad trbušnih i donjih mišića leđa.

Ukoliko se odlučite za vožnju po prirodi, što neravniji teren to će potrošnja kalorija biti veća, a vaše telo uključenije.

Ako ste potpuno van forme krenite sa polučasovnim treningom, i vodite računa da se zagrejete bar pet minuta pre početka. Osećate li da ste se jako umorili, napravite pauzu i istegnite mišiće pa nastavite dalje.

Intenzitet vožnje mora biti minimum 60, 70 odsto srčane frekvencije, odnosno 120 do 150 otkucaja pulsa u minuti. Kako biste znali da li vozite dobrim tempom, možete brojanje uraditi ručno, a kompletniju sliku aktivnosti daće vam neki od popularnih gedžeta fitness narukvice ili aplikacija koju možete inastalirati na telefon, npr. Strava.

Kako biste gubili na težini, neophodno je da vozite bicikl bar tri puta nedeljno po sat vremena. Važno je da držite konstantan tempo, a  ako osetite da vam je suviše lagano, povećajte opterećenje.

HRANA PRE I POSLE

Nemojte preterivati sa hranom pre vožnje bicikla. Lagani proteinski obrok sat, dva pre treninga, piletina ili riba sa povrćem, obezbediće vam dovoljnu količinu energije za sat vremena vožnje. Za svaki slučaj, ponesite sa sobom bananu, proteinski ili bar od žitarica. Obavezno je da sa sobom imate bar pola litre vode, a ukoliko je jako toplo napolju nabavite dve flašice.

KAKO ODRŽATI MOTIVACIJU

Svaki put izaberite različitu trasu za vožnju. Gradska vožnja baš pored kafića u kojima pijete kafu, zgrade u kojoj radite može biti veoma interesantna. Možete organizovati i obilazak letnjih bašta ili znamenitosti grada, a odmarati na mestima koja želite da obiđete. Ako ste ljubitelj avantura, privući će vas udaljenija mesta, vidikovac sa pogledom na grad, a ako ih samo u jednom danu posetite više osećaćete se kao da ste se popeli na Himalaje.

Oni sa takmičarskim duhom trebalo bi da pronađu jednako kompetetivnog partnera, a ukoliko više volite samostalni trening nabavite dobru play listu sa muzikom koja će vas motivisati.

5 thoughts on “VREME JE ZA VEŽBANJE NAPOLJU: SAMI ILI U PARU, ZATEGNITE SE NA BICIKLU”

  1. Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top