USPOSTAVITE BALANS: KAKO DA SE OSLOBODITE STRESA

Napeti ste i konstantno pod stresom? Čini vam se da ste sve pokušali, hranite se pravilno, vežbate, ali to ne pomaže na dnevnom nivou kada se suočavate sa nemogućim situacijama. Svakodnevne obaveze, posao, stalna trka sa vremenom, čine da se konstantno osećate uznemireno sve dok pred kraj nedelje negde i ne prsnete.

Tokom dana većina nas sedi na radnim mestima, najčeše za računarom i vrlo često u nepravilnom položaju. To dovodi ne samo do bolova u leđima i vratu, već onemogućava i pravilno disanje.

Disanjem telu obezbeđujemo dovoljno kiseonika i oslobađamo ga štetnih materija, a time utičemo na zdravlje organizma. Većina ljudi diše plitko, tako da u pluća ne stiže dovoljno kvalitetnog vazduha. Pogrbljeno držanje uzrokuje plitko disanje jer je dijafragma pritisnuta, a pluća uvučena, i ne koristi se njihov puni kapacitet.

Disanje može da se poboljša jogom i aerobnim vežbama. Najbolje je vežbe disanja izvoditi ujutru pre doručka. Pravilnim disanjem se jačaju srce i imuni sistem, poboljšava cirkulacija u svim unutrašnjim organima, varenje hrane i probava, telo se opušta i oslobađa od stresa.

TEHNIKE DISANJA

Postoje razne tehnike disanja, sa usporavanjem broja udisaja, kroz nos, kroz jednu pa kroz drugu nozdrvu, antistres… Najvažnije je da se udisanjem iskoristi pun kapacitet pluća, i izdiše polako, da bi se sav vazduh izbacio iz pluća.

DUBOKI IZDISAJ OSLOBAĐA NAPETOSTI

Pravilnim disanjem telo se oslobađa čak 70 odsto štetnih materija i toksina. Istovremeno na ovaj način se um i telo oslobađaju napetosti. Kad smo pod stresom, uplašeni, zabrinuti ili ljuti, telo se stisne. Mišići se napnu, a disanje postaje pliće.

VEŽBA U LEŽEĆEM POLOŽAJU

Lezite na leđa, ruke su opuštene, a dlanovi su na stomaku. Dišite uobičajeno, ali obratite pažnju da li se dlanovi ravnomerno podižu i spuštaju. Naime, kod pravilnog disanja se prilikom udisaja abdomen podiže, a prilikom izdisaja spušta. Da biste naučili tehniku pravilnog disanja, polako udahnite kroz nos i brojite do pet, zadržite dah pet sekundi i polako izdahnite kroz usta, polako dok izbrojite do pet. Ponavljajte postupak tokom tri do pet minuta.

TEHNIKA ZA KANCELARIJU

Raskoračni stav, ruke su opuštene pored tela. Polako počnite da udišete, brojite do pet i lagano širite ruke na gore, da budu paralelno iznad glave. Zadržite se u ovom položaju pet sekundi, a zatim izdahnite vazduh dok izbrojite do pet i lagano spuštajte ruke uz istovremeno spuštanje gornjeg dela tela. U završnom položaju glava, obe ruke i čitav gornji deo tela treba da vise prema tlu. Ponovite udah dižući se iz tog položaja u uspravni sa podignutim rukama.

NAPUSTITE STRESNU SITUACIJU

Jako je bitno da se stresa oslobodite onda kada počnete da osećate napetost. Ne čekajte da vas nervoza obuzima, ukoliko imate priliku prošetajte ili promenite prostoriju.

Dobro razmislite šta su zaista vaše bitke, a šta bi mogli i da preskočite i ne čujete, Ne zaboravite da ste ipak sebi najbitniji i da stres, kao i nedostatak sna, ne samo da utiče na vaše generalno zdravlje već može biti uzročnik konstantnog povećanja težine, čak iako redovno vežbate i hranite se zdravo.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top