Koja vrste joge je najbolja za vas?

Svakodnevno ste izloženi stresnim situacijama, u trci sa vremenom i ponekad vam se čini da samo sebe jurite?  Ako i pomišljate na vežbanje, zamišljate dosta istezanja, neku laganu muziku, i nešto što bi vam pomoglo da postignete balansi duha i tela, a da ima  vidljive posledice po izgled vašeg tela.

Sve upućuje na časove joge, a ako niste sigurni koji vid od svih egzotičnih naziva je dobar za vas, pročitajte naš kratak vodič.

Mnogi poklonici joge tvrde da ona utiče na životni elan i motivaciju, da su rešavajući se negativne energije postaju raspoloženiji, imaju više elana za svakodnevne obaveze, osećaju se mlađe i vitalnije.

Postoji mnogo vrsta joge, a najpopularnije kod nas su:  Bikram joga, Aštanga, Šivananda, Tantra, Bakta, Karma, Tantra…

BIKRAM JOGA

Bikram joga poznatija kao “vrela joga” izvodi se u prostoriji zagrejanoj na 30 do 40 C. Pruža blagi efekat saune, a vežbe se izvode u serijama. Samo početna serija ima 26 položaja.

AŠTANGA JOGA

Aštanga/Vinjasa poznata je i kao „joga snage“ koja se vežba brzo i vezano, gotovo bez pauza, u nizu. Stvara toplotu u telu, pročišćava organizam  kroz cirkulaciju i znojenje. Jedna od najpoznatijih serija ove vrste joge je  „Pozdrav suncu“.

BAKTI JOGA

Mnogi kažu da je zapravo najteži oblik joge jer predstavlja punu posvećenost. Radi se o traženju  puta ka Bogu i potpunom posvećenju. Izvodi se meditacijom, pevanjem mantri i duhovnih pesama.

HATA JOGA 

Deo je Radža joge. Samo ime proizilazi iz dve reči „Ha“ – što znači sunce i „Ta“ – mesec i to ime ukazuje na balans „toplog“ i „hladno“ simpatičnog i parasimpatičnog nervnog sistema ili, drugim rečima, na balans mirovanja i pokreta. Hata je idelana za početnike, i najviše se vežba u praksi, uključuje dosta pokreta ali i duboke meditacije.

Foto: Flickr/Lisa Picard
Foto: Flickr/Lisa Picard

KARMA JOGA

Ova vrsta joge nije komercijalizovana te teško da ćete je naći u nekom od joga ili fitness centara. Odnosni se na ponašanje i delovanje u skladu sa joga načelima, meditaciju i posvećivanje prirodi i Bogu.

RADŽA JOGA

Rađa joga se zove i klasična joga ili jednostavno  joga. Radža joga je moralni put (put sa osam udova), uz vežbanje položaja (asana), disanja, koncentracije i meditacije a radi postizanja konačnog spasenja.

TANTRA JOGA LJUBAVI I SEKSA

Tantra joga se najintenzivnije  bavi seksualnim odnosima. Tantra obuhvata  skup tehnika usmerenih na uzdržavanje od rasipanja seksualne energije, kao i transformaciju te energije u pravcu duhovnog uzdizanja. Ovo je naravno,  teži deo vežbanja od seksualnog, odnosno telesnog praktikovanja.

Iako se jogom ne sagoreva mnogo kalorija, za nekih sat vremena vežbanja  potrošite oko 220 kalorija, značajno pomaže vašem telu da se oporavi nakon teškog treninga i poboljšava fleksibilnost, pokretljivost, definiciju  što dovodi do bržih dobitaka i bolje sportske forme.  Vretenasti mišići i zatagnuti izgled tela gotovo su nemogući bez ovog vida aktivnosti, pa bi jogu trebalo  kombinovati bar jednom nedeljno sa drugim aktivnostima.

Na prvi pogled vam se verovatno ne čini, ali joga značajno jača mišiće, a uticaj na zdravlje je neverovatan – snižava krvni pritisak, poboljšava rad srca, utiče na zglobove i kosti, omogućava bolji balans i ravnotežu, kao i bolje raspoloženje.

 

 

 

3 thoughts on “Koja vrste joge je najbolja za vas?”

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top