FITNESS VREMEPLOV: Od Džejn Fonde do Cross Fit-a

Zamislite kako danas odlazite u teretanu, a u fitness sali devojke obučene u trikoe veselih boja i fluorescente helanke sa znojnicama na čelu skakuću u ritmu muzike 80-ih! Zvuči neverovatno i verovatno biste pomislili da je reč o snimanju nekog filma ili ste nekim čudom upali u mašinu za vraćanje kroz vreme.

Fitness kao i sve ostale stvari ima svoje trendove, hype i napreduje ka sve boljim programima, rekvizitima i savršenijim mašinama. Ono što se nije promenilo je činjenica da bez fizičke aktivnosti i zdrave ishrane nema ni vitkog tela.

DŽEJ FONDA 80-IH

Iako je aerobik pre svega bio trening američkog ratnog vazduhoplovsta, postao je popularan zahvaljujući holivudskoj zvezdi Džej Fondi. Ona je prva snimila video sa vežbama, u vreme kada je jako mali broj ljudi zapravo posedovao video rekorder. Kao jedan od osnovnih delova Džejninog sportskog outfita ostali su grejači kasnije popularizovani u filmu Flesh Dance, a i danas su popularni u baletu.

TEGOVI I OGLEDALA

Možda sa sportske strane nije preporučljivo ali apsolutni favorit 90-ih u pogledu fitness-a je prezabavni video italijanskog top modela Fabia. Tegovi polako ulaze u modu, a Fabio nam pored beskonačnih serija ponavljanja pokazuje i koliko je zahtevno prebacivati kosu sa jedne na drugu stranu, jer i vašoj kosi zapravo treba vežbanje. Sudeći po ovom popularnom videu, 90- ih je biti fit za muškarce značilo široka ramena, biceps kao ženski struk, dok su noge i donji deo tela pomalo zanemarivani.

2000 KIK BOXING I STREET DANCE

Od 2000 počinje masovniji razvoj fitness programa. Kikboxing postaje dominantan program za sve one koji ne vole rutinu ali i kao kardio program za gubitak težine. Za nešto manje sklone aerobnim aktivnostima, pilates je bio rešenje, dok su za razvoj duha i tela poslužile različite vrste yoge. Street dance, hip hop i kombinacije latino plesa i aerobnih vežbi dobijaju svoje mesto na sceni.

2010 TEHNOLOGIJA I FITNESS

Tokom godina, napredak sporta i medicine, pratile su i tehnologije. Današnji vežbači ljubitelji su različitih fitness aplikacija, koje su im svakodnevno dostupne zahvaljujući mobilnim telefonima.

Oni koji vole vežbanje na otvorenom i dalje su verni najstarijoj fizičkoj aktivnosti trčanju, a danas mogu dok trče pratiti koliko su pretrčali i kojim intenzitetom. Trendseteri okrenuti su programima kao što su Cross Fit, treninzima sa najnovijim rekvizitima, vežbanju sa sopstvenom težinom ili treningu sa TRX trakama.

Sport motivation
Sport motivation

Cross fit objedinjuje nekoliko sportskih disciplina: atletiku gimnastiku, dizanje tegova, plivanje i vožnju bicikla. Iako na prvi pogled deluje veoma intenzivno, prilagođen je različitoj spremnosti vežbača, pa čak i starijima.

Intervalni trening visokog intenziteta, namenjen je onima koji nemaju mnogo vremena za vežbanje. Sastoji se od kratkih vežbi jako visokog intenziteta iza kojih sledi kratak period odmora. Ceo trening može trajati oko 30 minuta.

Jedan od oblika HIIT teninga je sve popularnija Tabata. Tabata trening podrazumeva brze, eksplozivne pokrete, koji se izvode dvadesetak sekundi u osam serija. Između svake runde vežbi pravi se pauza od deset sekundi. Za samo minut ovog treninga sagorevate oko 14 kalorija u minuti.

 

 

4 thoughts on “FITNESS VREMEPLOV: Od Džejn Fonde do Cross Fit-a”

 1. Wow, fantastic weblog layout! How long have you
  been blogging for? you make running a blog look easy.
  The full look of your web site is excellent, let alone the content material!
  You can see similar here najlepszy sklep

 2. I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0
  0
  Your Cart
  Your cart is emptyReturn to Shop
  Scroll to Top