PREPOZNAJTE LAŽNU GLAD: Zdave užine dok ste na poslu

Ukoliko izbegavate vežbanje, sa godinama dolazi do prirodnog gubitka mišićne mase i koštane srži. To je još jedan od razloga zašto višak kilograma i muškarci i žene dobijaju nakon 25 godine.

Do tog doba vaš organizam radi drugačije, metabolizam je brži, brže sagorevate kalorije, a i aktivniji ste. Ovo je period kada većina počinje sa stalnim radnim obavezama, te se život polako pretvara u nebrojano mnogo sati na radnom mestu, neodvoljno sati sna, tek poneku fizičku aktivnost i obroke u obližnjoj pekari. Retki su oni koji na posao donose pripremeljenu hranu i uglavnom su radni sati oni kada pod stresom jedete mnogo više nego što biste inače ili još gore – ne jedete uopšte.

Kako biste prepoznali lažnu glad, proverite da li dolazi od nekog navedenog izvora.

DEHIDRATACIJA ILI VEČE SA ALKOHOLOM

Ako ste prethodnu noć malo više popili, a niste pili dovoljno vode verovatno niste gladni već vam je potrebna tečnost. Kako biste stekli naviku da u kancelariji uvek pijete dovoljno vode, najbolje je da sa sobom poneste flašu od litar koja će stajati na stolu. Nećete to osetiti kao obavezu a tokom dana izbeći ćete dehidrataciju.

PREVIŠE SLATKIŠA

Neko od kolega je slavio rođendan i pojeli ste dva parčeta torte za doručak? Već oko 12 dobićete napad glad. Povećan unos šečera remeti hormonalnu ravnotežu creva a jača receptore gladi. To nas tera da se konstantno zatrpavamo hranom i vrtimo u krugu. Nakon mnogo slatkiša pijte samo vodu.

PRETRAGA SAJTOVA BRZE HRANE

Svakih petnaest minuta već od 9 ujutru pretražujete sajtove za naručivanje hrane i pregledate million fotografija sa ukusnim obrocima. Ovo vam samo pojačava glad. Fokusirajte se na ono što vašem telu zaista treba i rasporedite hranu tako da pored ručka imate i dve užine.

STRES

Ukoliko ste pod stresom i osećate blagu nervozu u stomaku, prošetajte. Ako baš osećate da je hrana ta koja vam je potrebna da popuni “rupu” u želucu, potrudiite se da uvek kod sebe imate neku zdravu užinu kao prvu pomoć.

UŽINA KOJA POMAŽE A NE GOJI

Ako ste ljubitelj slatkih stvari najbolji izbor je crna čokolada, ali obavezno vodite računa o količinama. Ne kupujte pakovanje od 100 grama jer koliko god da volite da delite, vrlo verovatno ćete pojesti više nego vam je potrebno.

Voćni jogurt možete napraviti i sami. Kupite pakovanje grčkog jogurta od 150 ml, dodajte vaše omiljeno voće i izlomite kockicu crne čokolade. Dobičete vašu poslasticu ali i potrebne vitamine.

Za one koji vole slatko dobar izbor je i sušeno voće, ali ne više od jedne šake jer može sadržati neograničenu količinu kalorija.

Ponesite sa sobom i sveže voće za iznenadne napade gladi – banana, jabuku, pomorandže.

Većina radnih prostora u kuhinji poseduje mikrotalasnu rernu, te možete napraviti kokice. Birajte one bez putera i drugih dodataka. Kao slanu užinu preporučljivo je i uzimanje koštunjavih plodova.

Kikiriki je dobar jer umanjuje glad, a najbolje je da odabete sirovi i bez soli. Isto dejstvo ali i znatnu količinu proteina imaju  bademi, pistaći ili orasi.

3 thoughts on “PREPOZNAJTE LAŽNU GLAD: Zdave užine dok ste na poslu”

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top