Kako odabrati adekvatnu obuću i zašto je to važno?

U zavisnosti od prilike za koju nam je potrebna, prilikom odabira obuće imamo različite kriterijume. Greška koju najčešće pravimo je pogrešan odabir obuće usled njenog izgleda kao najvažnijeg kriterijuma pri izboru.

Ove štikle moram da imam, kakve veze ima što su neudobne?

Koliko ste puta izgovorili ovu rečenicu? 

Ne možete da nabrojite, zar ne?

Međutim, ovo važi i pri odabiru obuće za sve ostale prilike kao što su obuća za svaki dan i obuća za trening. Zato, veoma često kao posledica dolazi do određenih zdravstvenih problema – bola u nogama, kičmi, otečenosti stopala, problema sa venama ili žuljevima.

Crvene štikle

U nastavku teksta pročitajte naše smernice za pravilan odabir obuće, kao i koje su najčešće greške koje bi trebalo da izbegavate.

#1 Odgovarajući broj cipele – izmerite svoje stopalo

Da li i vi niste sigurni koji broj obuće vam je odgovarajući?

Ukoliko ste nekada išli da kupite patike u prodavnicama obuće u Beogradu, sigurno ste primetili da dok vam neki model patika savršeno odgovara po veličini, drugi model u istoj toj veličini je ili previše mali ili previše veliki.

To je zato što nije sva obuća istog kalupa, već ovo zavisi od proizvođača i modela obuće. Kako bi bili sigurni da će vam veličina svakog modela biti odgovarajuća važno je da izmerite tačnu dužinu vašeg stopala i onda veličinu birate po njoj, a ne po konfekcijskim brojevima.

Ovo možete učiniti veoma jednostavno uz papir ili karton, lenjir odgovarajuće dužine i olovku. Stanite stopalom na papir i olovkom obeležite na njemu krajnju prednju i zadnju tačku stopala. Kada izmerite razdaljinu između ove dve tačke lenjirom – dobijate tačnu dužinu vašeg stopala.

Sad kada imate potrebnu informaciju, sledeći put kada budete krenuli u kupovinu obuće, vodite se ovom dužinom prilikom odabira broja obuće. Takođe, obuću nemojte probati na bosu nogu već obujte čarape srednje debljine koje najčešće nosite.

#2 Različite prilike zahtevaju različitu obuću

U zavisnosti od prilike za koju ih kupujete potrebno je da odaberete različitu obuću. Sportske aktivnosti zahtevaju posebno prilagođenu obuću obuću koje će umanjiti šanse za brojne sportske povrede i obezbediti maksimalnu udobnost. U zavisnosti od sporta kojim se bavite, zavisi i model patika koji vam je potreban.

Na primer, patika za trčanje napravljene su sa laganim đonom koji omogućava udobnost i lakoću pokreta prilikom trčanja, dok su patike za košarku dublje i ojačane oko zglobova.

Zatim, kada birate obuću za svaki dan, kako je važno je da obratite pažnju o njenoj udobnosti ali i lakoći. Teške i glomazne patike ili neudobne baletanke, veoma brzo mogu početi da vas žuljaju, pa vam njihovo svakodnevno nošenje neće biti ni malo prijatno.

Kada je u pitanju obuća za posebne prilike – večernje prilike ili druge prilike u kojima je potrebno da izgledate elegantno, često se više gleda sam izgled cipela nego njihova udobnost. Međutim, moguće je naći štikle koje su istovremeno lepe i udobne za nošenje.

Pri odabiru cipela, potrebno je da obratite pažnju na stabilnost i visinu štikle, ali i na nagib đona. Prevelik nagib učiniće da vam noga stoji u neprirodnom položaju i povećaće pritisak na zglobove i izazvati bol nogu vrlo brzo po obuvanju. 

#3 Vodite racuna i o debiljini i obliku đona

Da li prilikom kupovine obuće obraćate pažnju na debljinu đona?

Ako je vaš odgovor na ovo pitanje negativan, savetujemo vam da od sada počnete. Tanak i ravan đon koji posebno možemo videti na letnjoj obući – sandalama i baletankama, ne pruža dovoljnu potporu telu pa pete trpe velik pritisak.

Samim tim posle određenog vremena, cipele sa tankim i ravnim đonom mogu dovesti do bola u stopalima. Iako ovo važi za sve osobe, poseban problem imaju osobe sa ravnim stopalima, pa se njima savetuje da izbegavaju ovakve modele.

#4 Materijal obuće je važan – kupujte obuću od prirodnog materijala

Iako je obuća od veštačkih materijala jeftinija i pristupačnija od kožne obuće, ona nije dobar izbor za vaša stopala, bez obzira koliko lepo izgledala. Osim što je kvalitetnija i dugotrajnija, obuća od prirodnih materijala omogućava koži vaših stopala da diše, što je posebno važno tokom leta, usled visokih temperatura.

Kožna obuća je takođe udobnija, otpornija ali i lakša da održavanje i čišćenje uz pomoć adekvatnih sredstava koja su specijalno napravljena za kožnu obuću.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom dali korisne savete za odabir obuće koja će u potpunosti odgovarati obliku i veličini vašeg stopala, ali i prilici za koju vam je potrebna. Poslušajte nas i vaša stopala će vam biti zahvalna!

 

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top