Kako slatkiši utiču na organizam i izgled?

Devet od deset ljudi kaže da obožava čokoladu, a deseta osoba gotovo uvek laže.

Slatkiši, tačnije prosti ugljeni hidrati, izazivaju lučenje hemikalija koje regulišu naš centar za zadovoljstvo u mozgu – što vremenom razvija toleranciju na šećer. Ovo praktično znači da što više konzumiramo šećer, sve češće ćemo ga i priželjkivati

Iako je trenutno šećer u svetu ozloglašen, istraživanja su pokazala da umereni unos ovih makronutrijenata neće poremetiti naše zdravlje – ukoliko se pridržavamo pravilne ihrane i redovnog vežbanja. 

S tim u vezi, naredne redove smo posvetili upravo rasvetljavanju najčešćih mitova vezanih za proste ugljene hidrate.

#1 Dijeta bez šećera nema efekte na duže staze

Kompletno izbacivanje šećera iz naše ishrane je prvi korak većine u cilju što bržeg i efikasnijeg skidanja kilograma, međutim nutricionisti upozoravaju da je ovo najveća početnička greška!

Naime, šećer mora biti sastvani deo naše svakodnevne dijete jer je on pogonsko gorivo za organizam –  njegovo izbacivanje bi bilo kršenje pravila energetskog balansa, što znači da nećete imati energije da se krećete, mislite ili fokusirate.

Adekvatna dijeta podrazumeva unos ugljenih hidrata u rasponu od 55% do 65%, od kojih 10% treba da budu čisti šećeri. To znači da je povremeno konzumiranje naših omiljenih poslastica i više nego poželjno – bitno je samo da ne preterate.

Možete se odlučiti i za zdravije poslastice, kao što su tzv. “raw torte” koje nudi Slatkoteka carstvo slatkiša. Ovi deserti su sastavljeni od prirodno slatkih namirnica kao što su urme, bademi, kokos i lešnici, a kao dodatan zaslađivač se koristi stevija (zaslađivač koji je pogodan i za dijabetičare).

Mafini slatkiši

Striktne restrikcije i dijete neretko dovode do tzv. “jo-jo efekta”, odnosno do ponovnog prejedanja usled suzdržavanja od određenih namirnica na duži vremenski period. 

Umesto da se konstatno suzdržavate od unosa ugljenih hidrata – napravite kompromis. 

Možete svakog dana konzumirati jutarnji napitak mladosti, odnosno smuti od svežeg sezonskog voća koji će zadovoljiti vaše potrebe za slatkim, a povremeno dozvolite sebi i da uživate u omiljenom slatkšu ili delikatesu – ključ je u balansu!

#2 Prekomeran unos prostih šećera izaziva gojenje 

Važno je napomenuti da nisu sve vrste šećera podjednako štetne. S tim u vezi, postoje prosti ugljeni hidrati i kompleksni ugljeni hidrati

Prva grupa se odnosi na namirnice od belog brašna, veštačke zaslađivače i gazirane sokove, koji se lako vare i izazivaju skok šećera u krvi. Druga se pak odnosi na namirnice od celog zrna, kod kojih se energija oslobađa postepeno i koji su bogati mineralima i vitaminima.

Kao što smo već napomenuli, konzumacijom prostih šećera skače insulin i blokira signale leptina, čime mi blokiramo osećaj sitosti, što vremenom dovodi do prejedanja, a samim tim i do gojaznosti.

Uz to, dokazano je da postoji interakcija između konzumiranja šećera, stresa i emocija – konzumacija šećera smanjuje kontrolu impulsa i otpora da se unese ovakva hrana, jer telo želi da se oseća opet “dobro”. 

Važno je imati na umu da je ovaj osećaj je kratkotrajane prirode i da predstavlja samo privid poboljšanja, jer se luče dopamin i opioid.Ovo se često naziva i lažna glad.

Globalni izveštaj o ishrani navodi da je gotovo polovina svetske populacije podložna lošoj ishrani, te da svet neće uspeti da ispuni 8 od 9 ciljeva Svetske zdravstvene organizacije do 2025. godine – koji se između ostalog odnose i na smanjenje broja dece koja su zaostala u razvoju usled svoje telesne težine.

Podaci takođe sugerišu i da se gojaznost u Evropskoj Uniji udvostručila u poslednje četiri decenije – ovo samo ukazuje na činjenicu da je važno razmisliti o reorganizaciji ishrane.

#3 Kako šećer utiče na našu kožu?

Ukoliko imate probleme sa crvenilom i infekcijama poput akni, mitisera i bubuljica – vrlo je verovatno da imate probleme sa kožom.

Izgled kože zapravo može biti prvi pokazatelj da je rad nekog drugog organa ometen. Redovno unošenje velike količine šećera remeti rad leptina, hormona koji šalje poruke našem mozgu da smo siti, a fruktoza koju unosimo izaziva glad.

Ovo dalje prouzrokuje glikaciju, tj. proces kojim se glukoza vezuje za proteinska vlakna i izaziva lošu cirkulaciju, starenje kože i smanjeno lučenje kolagena – belančevine koja je odgovorna za elastičnost i blistavost.

Kolagen se redukuje u našem telu za 1% svake godine života, a prekomerna konzumacija šećera samo ubrzava ovaj proces. Kao rezultat toga nastaju bore, fine linije na licu i opuštena koža.

Nadamo se da vam je ovaj članak bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo uspeli da vam pružimo dovoljno relevantnih informacija kako biste jasnije sagledali posledice šećera na naš organizam.

Zapamtite, ključ uživanja leži u umerenoj i povremenoj konzumaciji, stoga dozvolite sebi da nekad uživate u omiljenom slatkom delikatesu – ali ne zapostavite regularno vežbanje i zdravu ishranu!

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top
    Politika Privatnosti

    Privatnost podataka

    Preduzeća Modni Studio Gajić na sajtu msgajic.rs obrađuje Vaše podatke o ličnosti u skladu sa važećim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti kao i drugim važećim zakonskim propisima.

    Korišćenje internet sajta

    Sav materijal na msgajic.rs je zaštićen autorskim pravima i svaka neovlašćena upotreba može predstavljati kršenje Zakona o autorskom pravima ili drugih zakona iz oblasti intelektualne svojine. Sva pravna lica od kojih portal msgajic.rs dobija podatke o proizvodima i cenama odgovaraju za tačnost prosleđenih podataka. Modni Studio Gajić ne može odgovarati za štetu nastalu korišćenjem neispravnih podataka prikupljenih od ostalih pravnih lica, tj. prodavaca.

    Linkovi na druge sajtove

    Linkovi na sajtu msgajic.rs koji vode na sajtove drugih prodavaca služe samo da bi Vama olakšali kupovinu. Modni Studio Gajić ne kontroliše ove sajtove i nije odgovoran za bilo koji od ovih sajtova ili njihove sadržaje.

    Vrste podataka koje prikupljamo

    - Email adresu kod prijave za newsletter, prijave greške na sajtu i obaveštenja o ceni
    - Ime I prezime kod prijave grešku na sajtu i obaveštenja o ceni
    - Podatke koji se automatski šalju sa Vašeg uređaja kada pristupate našem sajtu kao što je IP adresa, URL stranice, pretraživač koji koristite kao i operativni sistem računara koji koristite.

    Newsletter

    Naša internet stranica nudi elektronski bilten na koji se možete dobrovoljno prijaviti i odjaviti u bilo kom trenutku. Vaša email adresa će se koristiti isključivo za slanje e-pošte, u vezi sa novim akcijama i popustima.

    Poseta internet stranice

    Prilikom posete naše internet stranice, pretraživač koji koristite na Vašem uređaju će automatski i bez Vaše aktivnosti poslati na server naše internet stranice:

    - IP adresu uređaja sa kog je poslat poziv ka našem sajtu
    - Datum i vreme pristupa
    - internet stranicu/aplikaciju sa koje se pristupa (referrer URL)
    - pretraživač koji koristite kao i operativni sistem računara koji koristite

     

    Politika upotrebe „kolačića“

    Korišćenjem msgajic.rs Vi pristajete na korišćenje kolačića u skladu sa našom politikom kolačića.

    Informacije o kolačićima

    Ovaj sajt koristi kolačiće. Kolačić je mali tekstualni dokument koji je uskladišten na Vaš uređaj dok posećujete sajtove. Kolačiće koje mi postavljamo su “kolačići treće strane”. Možete u svakom momentu pretraživača izbrisati ili sprečiti cuvanje određenih kolačića na vasem uređaju. Međutim, ovo može ograničiti funkcionalnost internet stranice I samim tim naših usluga koje Vam putem internet stranice pružamo.

    Kolačići treće strane koje koristimo su:

    - Google Analytics
    - Facebook

    Google Analytics

    Naša internet stranica koristi Google analitiku, uslugu web analitike koju pruža Google Inc. (“Google”). Google analitika koristi “kolačiće” a informacije koje generiše kolačić o Vašoj upotrebi ove web lokacije (uključujući i Vašu IP adresu) će se preneti na Google server u SAD i tamo se čuvati.

    Google će koristiti ove informacije da pruži usluge vezane za aktivnosti internet stranice i korišćenje interneta. Google neće povezivati vašu IP adresu sa bilo kojim drugim Google podacima pod bilo kojim okolnostima. Možete da sprečite instalaciju kolačića tako što ćete podesiti pretraživač da ne prihvata kolačiće trećih strana.

    Facebook

    Naša internet stranica koristi kolačiće povezane sa društvenom mrežom Facebook, tako da se deo podataka o korištenju mogu dostaviti trećoj strani odnosno Facebooku za potrebe analize.
    Deklaraciju o kolačićima je poslednji put ažurirao 26/04/2020.